Centrale vloerverwarming op een betonvloer

Loodgieter Helmond > Nieuws  > Centrale vloerverwarming op een betonvloer

Centrale vloerverwarming op een betonvloer

Sleuven

Bij een betonnen vloer heb je keuze uit meerdere mogelijkheden voor de aanleg van centrale vloerverwarming. De eerste mogelijkheid is het maken van sleuven in de vloer, waar de leidingen in gelegd worden. Als de vloer goed geïsoleerd is, hoef je daar verder niets meer aan te doen, maar als dat niet geval is, dien je een laag onder de vloer aan te brengen, zodat er geen warmte verloren gaat. Als de leidingen zijn aangelegd in de sleuven, spoel je deze door om te kijken of ze waterdicht zijn. Je zet de leidingen onder druk en stort vervolgens voorzichtig de sleuven dicht.

Leidingen op de vloer

Je kunt er bij een betonvloer ook voor kiezen om de leidingen er bovenop te leggen, maar dan komt de uiteindelijke vloer wel hoger te liggen dan voorheen. Deze manier is vergelijkbaar met het aanbrengen van vloerverwarming op een houten vloer. Je zorgt dat de randen goed geïsoleerd zijn voordat je begint en zet de leidingen met slagclips aan de vloer vast. Daarna laat je er water doorlopen om te kijken of ze dicht zijn en stort je er voorzichtig, terwijl de leidingen nog onder druk staan, een cementvloer van minimaal drie centimeter op.

Gebruik van profielplaten

Een derde mogelijkheid voor centrale vloerverwarming op een betonvloer is het gebruik van profielplaten. Je klikt hierbij de leidingen eenvoudig vast in het profiel. Hierna controleer je of ze waterdicht zijn en stort er een afwerklaag overheen, terwijl de leidingen onder druk staan.

Gebruik van draadstaal matten

De laatste optie is het gebruik van draadstaalmatten. Deze matten leg je op de vloer en je maakt de leidingen eraan vast met tyraps. Ook hierbij geldt weer dat je de leidingen weer vol laat lopen met water om te kijken of er nergens een beschadiging is en dat je, wanneer de leidingen onder druk staan, de vloer kunt afstorten met een afwerklaag.